Laravel Nedir?

Laravel, sağlam ve anlaşılması kolay, açık kaynaklı bir PHP framework’üdür. Model-view-controller tasarım modelini takip eder. Laravel, bir web uygulaması oluşturmaya yardımcı olan farklı framework’lerin mevcut bileşenlerini yeniden kullanır. Bu şekilde tasarlanan web uygulaması daha yapısal ve pragmatiktir.

Laravel, CodeIgniter, Yii gibi PHP framework’lerinin ve Ruby on Rails gibi diğer programlama dillerinin temel özelliklerini içeren zengin bir işlevler kümesi sunar. Laravel, web geliştirme hızını artıracak çok zengin özelliklere sahiptir.

Core PHP ve Advanced PHP’ye aşina iseniz Laravel, görevinizi kolaylaştıracaktır. Sıfırdan bir web sitesi geliştirmeyi planlıyorsanız çok zaman kazandırır. Dahası, Laravel’de yerleşik bir web sitesi güvenlidir ve çeşitli web saldırılarını önler.


Laravel’in Avantajları

Laravel, bir web uygulaması tasarlarken size aşağıdaki avantajları sunar:

  • Laravel sayesinde web uygulaması daha ölçeklenebilir hale gelir.
  • Laravel, web uygulaması geliştirirken başka framework’teki bileşenleri yeniden kullandığından, web uygulamasının tasarlanmasında önemli ölçüde zaman kazandırır.
  • Ad alanlarını ve arayüzleri içerir, böylece kaynakları düzenlemeye ve yönetmeye yardımcı olur.

Composer

Composer, tüm bağımlılıkları ve kitaplıkları içeren bir araçtır. Bir kullanıcının belirtilen çerçeveye göre bir proje oluşturmasına izin verir (örneğin, Laravel kurulumunda kullanılanlar). Üçüncü parti kütüphaneler, composer yardımıyla kolaylıkla kurulabilir.

Tüm bağımlılıklar, kaynak klasörde bulunan composer.json dosyasında belirtilmiştir.

Artisan

Laravel’de kullanılan komut satırı arayüzüne Artisan denir. Bir web uygulaması oluşturmaya yardımcı olan bir dizi komut içerir.


Laravel’in Özellikleri

Laravel, onu web uygulamalarını tasarlamak için ideal bir seçim haline getiren aşağıdaki temel özellikleri sunar:


Modülarite

Laravel, uygulamanın geliştirilmesine yardımcı olan 20 yerleşik kitaplık ve modül sağlar. Her modül, güncellemeleri kolaylaştıran Composer bağımlılık yöneticisi ile entegre edilmiştir.


Test edilebilirlik

Laravel, çeşitli test senaryoları aracılığıyla test etmeye yardımcı olan özellikler ve yardımcılar içerir. Bu özellik, kodun gereksinimlere göre korunmasına yardımcı olur.


Yönlendirme

Laravel, kullanıcıya web uygulamasında rotaları tanımlaması için esnek bir yaklaşım sağlar. Yönlendirme, uygulamanın daha iyi ölçeklenmesine yardımcı olur ve performansını artırır.


Konfigürasyon yönetimi

Laravel’de tasarlanan bir web uygulaması farklı ortamlarda çalışacaktır. Bu da yapılandırmasında sürekli bir değişiklik olacağı anlamına geliyor. Laravel, konfigürasyonu verimli bir şekilde ele almak için tutarlı bir yaklaşım sağlar.


Sorgu Oluşturucu ve ORM

Laravel, çeşitli basit zincir yöntemlerini kullanarak veritabanlarını sorgulamaya yardımcı olan bir sorgu oluşturucu içerir. ORM (Object Relational Mapper) ve Eloquent adı verilen ActiveRecord uygulamasını destekler.


Şema Oluşturucu

Schema Builder, veritabanı tanımlarını ve şemayı PHP kodunda tutar. Ayrıca, veritabanı geçişleriyle ilgili değişikliklerin kaydını tutar.


Şablon Motoru

Laravel, dinamik içerik içeren önceden tanımlanmış bloklarla hiyerarşik bloklar ve düzenler tasarlamak için kullanılan hafif bir şablon dili olan Blade Şablon motorunu kullanır.


E-mail

Laravel, web uygulamasından zengin içerik ve eklerle posta göndermeye yardımcı olan bir posta sınıfı içerir.


Kimlik Doğrulama

Kullanıcı kimlik doğrulaması, web uygulamalarında yaygın bir özelliktir. Laravel, kayıt olma, şifremi unuttum ve şifre hatırlatıcıları gönderme gibi özellikler içerdiğinden kimlik doğrulamayı tasarlamayı kolaylaştırır.


Redis

Laravel, mevcut bir oturuma ve genel amaçlı ön belleğe bağlanmak için Redis’i kullanır. Redis, oturumla doğrudan etkileşim kurar.


Kuyruklar

Laravel, çok sayıda kullanıcıya e-posta göndermek veya belirli bir Cron işi gibi kuyruk hizmetlerini içerir. Bu kuyruklar, önceki görevin tamamlanmasını beklemeden görevlerin daha kolay tamamlanmasına yardımcı olur.

NOT: Laravel serisinin bu bölümü şu kaynaktan tercüme edilmiştir.

Yorum bırakın